Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Ali se menjava gum splača?

Pozabimo za trenutek na to, da Zakon o cestnem prometu določa uporabo prilagojenih gum za zimske razmere od novembra do marca, odmislimo pa tudi različne prednosti, ki jih nudijo pnevmatike letne in zimske različice v času in razmerah, za katere so narejene. Zamenjavi pnevmatik se lahko posvetimo s povsem finančnega vidika in lahko na ta način ugotovimo, ali se splača gume menjati dvakrat letno, ali pa je morda cenejša katera izmed alternativ.

Alternative dvakratnemu menjanju

Najbolj opazna alternativa dvakratnemu menjanju pnevmatik je seveda ta, da izberemo celoletne gume, ki so narejene prav za ta namen. Oblikovane so tako, da zadostijo zahtevam zakona in omogočajo varno vožnjo v zimskih mesecih, so pa prav tako te pnevmatike letne in se dobro obnesejo preko celega leta.

V skrajnem primeru pa imamo še eno možnost, in sicer, da celo leto uporabljamo kar zimske gume. Poleti namreč ne veljajo posebni predpisi glede pnevmatik, tako da lahko uporabljamo kar zimske.

Menjava gum in povezani stroški

Pri menjavanju pnevmatik se pojavita dve vrsti stroškov – nakup novih gum in dejanska menjava. Treba je plačati izdelke in delo. Pri obojem je cenovni razpon precej širok, stroški pa so primerljivi ne glede na to, ali so pnevmatike letne ali zimske.

Z uporabo celoletnih gum se izognemo stroškom menjave, prav tako ni treba kupovati dodatnega kompleta gum. Vprašljivo pa je predvsem to, kako dolgo bodo takšne pnevmatike zdržale. Čisto možno je, da bo potrebna menjava gum zaradi obrabe, ki je večja pri vožnji v neustreznih razmerah, za katere gume niso prilagojene.

Če se odločamo za cenovno ugodne gume, so celoletne na dolgi rok res ugodnejše, saj je strošek montaže bistveno znatnejši od občasnega stroška novih gum. Za dražje in kakovostnejše izdelke pa se razlike zmanjšajo, tako da tudi s finančnega vidika ni več prepričljivega razloga za izbiro celoletnih gum.