Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Avto na pedala

Vozilo na pedala je atrakcija, kaj pa proizvajalci?

Zanimivo je raziskovanje nastanka avtomobila na pedala in seveda drugih izdelkov. Spoznamo lahko, da slednji obstajajo že kar nekaj časa, da so tudi v preteklosti imeli otroci željo, da bi imeli vozilo na pedala ali traktor na pedala. V preteklosti so tako izdelali zelo lepe lesene primerke, a kar je najbolj zanimivo je dejstvo, da nobenega izmed podjetij, ki so nekoč proizvajala te igrače več ni med delujočimi. Večinoma so vsa podjetja propadla, kar je zelo žalostno ali pa dokazuje, da so izdelovala res kvalitetne izdelke, ki so se lahko prenašali iz roda v rod in zaradi tega niso imeli dovolj velike prodaje.

Če pogledamo današnje proizvajalce lahko vidimo, da avto na pedala zdrži le par let in ga lahko vržemo v smeti, saj je v tem času odpadla velika večina delov in je avto dejansko nevozen. V preteklosti so bili izdelki veliko močnejši, trpežnejši in lahko so se uporabljali dalj časa. Ni nič nenavadnega, da določeni primerki obstajajo še danes. Me prav zanima koliko naših avtomobilov bo obstajalo čez desetletje ali stoletje, verjetno nobeden, ker bo že vse močno načel zob časa in jim preprečil, da bi bili še aktualni. Je pa tudi razlika v miselnosti naših otrok.

Otroci so nekoč stvari hranili, pazili na njih, jih negovali in niso z njimi grdo ravnali. Današnji otroci ne znajo hraniti stvari, vendar so ponosni na to, da jih poškodujejo, da stvari čim hitreje razpadejo, da nimajo delov. Včasih se s tem celo hvalijo ali menijo, da so naredili prav. Težava je v miselnosti, ki je napačna in vrednotah. Otroci ne vedo koliko stanejo stvari in koliko morajo starši zanje delati, saj imajo vsega preveč. V kolikor bi bilo stvari majn, bi jih otroci bolj pazili in bi tudi po desetletju bile lepo ohranjene. Je pa zagotovo ralika tudi v uporabljenih amterialih.

Če bi podjetja še naprej uporabljala kakovostne materiale, potem bi tako kot njihove predhodnice hitro propadla, če pa delajo slabe stvari in poceni, pa se staši ne obramenjujejo toliko, da bi morali ponovno kupiti nov avtomobil in tudi otroci lahko z njimi grše ravnajo. Vse to je med seboj povezano in ima nek smisel, ki pa ni vedno razumljiv. Pred leti so se vrstila tudi tekmovanja, kjer so se otroci potegovali za manjše nagrade in so morali premagovati ovire, ki so bile naključno postavljene, nekatere so bile manjše, spet druge večje. Otroci so morali znati uporabiti signalizacijo in pri tem zelo hitro voziti, če so želeli zmagati.

Pokazalo se je, da so otroci zelo tekmovalni in da si želijo tovrstnega sproščanja, prav tako pa so v tistem času uživali njihovi starši, ki so videli, kako spretni pri premagovanju ovir so njihovi otroci. Mnogi so bili presenečeni, ko so videli, kako navdušeni so mladi vozniki, hkrati pa se je pokazalo, da so voznice bolj natančne in nekoliko počasnejše, medtem ko so bili fantje hitrejši ali so naredili več napak. Nekako podobno kakor v svetu odraslih.

Traktor na pedala je priročen za tekmovanje s prijatelji ali le pomoč staršem.