Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Brezplačno ogrevanje stanovanja

Za ogrevanje stanovanja porabimo veliko denarja, saj so ogrevalni sistemi dragi, na dolgi rok pa je seveda treba plačevati tudi za energente, ki jih porabljamo pri ogrevanju. Na različne načine pa lahko stroške znižamo, naposled se lahko ogrevamo celo brezplačno oziroma z minimalnimi stroški. Seveda moramo na to misliti že dovolj zgodaj, da vzpostavimo ustrezen sistem, veliko pa je odvisno tudi od dane situacije.

Ena možnost za praktično brezplačno ogrevanje je ogrevanje z lastnimi energenti, predvsem z lesom. Tisti, ki imajo vir lesa ali druge biomase, lahko to izkoristijo in se ogrevajo brez kakšnih posebnih stroškov. Drugo privlačno rešitev pa predstavljajo toplotne črpalke, ki za ogrevanje uporabljajo energijo iz okolja. Delujejo podobno kot klimatske naprave, so pa stroški bistveno nižji, saj potrebujemo električno energijo le za izmenjavo energije med notranjostjo in okoljem.

Toplotne črpalke

Ogrevanje na ta način sicer ne bo povsem brezplačno, gotovo pa bodo stroški veliko nižji kot pri drugih ogrevalnih sistemih. V tem oziru sodobne toplotne črpalke prekosijo tudi tiste alternative, ki se običajno predstavljajo kot varčne, recimo električne ogrevalne sisteme.

Tak sistem deluje na enakem principu kot klimatske naprave, in sicer na principu izmenjave energije. V okolju najdemo tudi v zimskem času velike zaloge energije, ki jih lahko izkoristimo za ogrevanje. Poleti je delo še lažje in klimatske naprave lahko dokaj enostavno vzdržujejo prijetne temperature v notranjosti. Pozimi pa črpalke pridobivajo energijo iz ozračja, zemlje ali podtalne vode – to so različne vrste toplotnih črpalk, ki jih lahko uporabimo za ogrevanje.

Na dolgi rok so toplotne črpalke izredno poceni, saj ni stroškov s porabo energentov za ogrevanje. Edini strošek je električna energija, ki napaja črpalko in skrbi za nemoteno delovanje opreme. Samo ogrevanje pa je praktično brezplačno, saj je tudi energija v okolju na voljo brezplačno, če jo znamo pridobivati in izkoristiti.