Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

C vitamin v kombinaciji s kolagenom

C vitamin je pogosto dodan v kolagen, ki se na trgu prodaja v obliki prehranskega dopolnila. Dodan pa mu je zato, ker ima tovrstni vitamin že sam po sebi zelo pomembno vlogo pri nastajanju kolagena. To vam je verjetno že precej dobro znano dejstvo, obenem pa je to tudi trditev, ki je nastala pod okriljem EFSE – Evropske agencije za varno hrano.

Sicer pa je jasno, da največ vitamina C lahko dobimo s svežo, ustrezno skladiščeno in lokalno pridelano zelenjavo ter sadjem. Večje potrebe po njem pa imajo zagotovo kadilci, nosečnice, ne nazadnje tudi tisti, ki se zelo intenzivno ukvarjajo s športom. Dobro je, da ga v večjih količinah uživajo še tisti, ki so nenehno pod stresom. Zaužita količina vitamina C pa se mora povečati tudi z leti, ker torej igra pomembno vlogo pri nastajanju kolagena. Ste vedeli, da se količina nastajanja kolagena poveča kar za šestkrat, če zaužijemo hrano, ki je dovolj bogata z vitaminom C?

Kakšna je vloga vitamina C v našem telesu?

Evropska agencija za varnost hrane je za C vitamin odobrila številne zdravstvene trditve. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema med intenzivno telesno dejavnostjo pa tudi po njej; ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob; prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju.

Prav tako C vitamin prispeva k sproščanju energije pri presnovi; prispeva k delovanju živčnega sistema; ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom; prispeva k zmanjšanju izčrpanosti in utrujenosti; prispeva k obnovi reducirane oblike vitamina E in povečuje absorpcijo železa.

Obstojnost C vitamina v tekočinah

Znano je, da je vitamin C v obliki askorbinske kisline v tekočinah precej nestabilen. Zelo hitro namreč reagira na svetlobi pa tudi na zraku in na visokih temperaturah. Posledično je proizvajalcem prehranskih dopolnil dovoljeno doziranje večje količine določene snovi, če se ugotovi, da del tovrstne snovi razpade že ob sami formulaciji izdelka.

To v praksi pomeni, da tudi kolagen v tekoči obliki vsebuje dovolj vitamina C, kar bistveno pripomore k proizvodnji kolagena v našem telesu. Kljub temu pri izbiri prehranskega dopolnila v obliki kolagena, ki mu je dodan tudi C vitamin, pazite na kakovost oziroma namesto nakupa. Takšne izdelke je preverjeno zagotovo najbolje kupovati v specializiranih prodajalnah, kjer vam pred nakupom dobro svetuje tudi strokovno podkovano in izkušeno prodajno osebje.

Uživanje C vitamina je torej izjemnega pomena za naše zdravje. Najpomembneje pa je, da ga zaužijemo predvsem v obliki zdrave hrane, ki je po možnosti proizvedena na domačih tleh.