Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Čiščenje odplak in vračanje vode nazaj v okolje

Odpadne vode so lahko posledice padavin ali pa produkt stanovanjskih, poslovnih, industrijskih in drugih obratov. Odpadne vode niso zgolj posledica rabe v gospodinjstvu, temveč tudi stranski produkt v industriji in trgovini. Redno in pravočasno čiščenje odpadnih voda je pomembno zato, da ne pride do razlitja v vodovodnem sistemu ali celo do razlitja nevarnih odpadnih snovi v naravo.

komunala-mezan

Vrste odpadnih voda

Odpadno vodo ločimo na tri vrste in sicer na komunalno padavinsko in industrijsko odpadno vodo. Odpadne vode so organskega, anorganskega ali mešanega izvora, pri čemer so komunalne vode pretežno organske, industrijske pa organsko, anorgansko ali pa mešano onesnažene.

Komunalna odpadna voda je tista voda, ki nastaja kot posledica rabe v kopalnici, kuhinji, pralnici in drugih prostorih. Industrijska odpadna voda nastaja v industriji, obrti in drugih gospodarskih združbah. Sem uvrščamo tudi odpadno vodo, ki nastane zaradi kmetijske dejavnosti ter v industriji za predelavo in skladiščenje odpadkov. Padavinska odpadna voda je vsa voda, ki steče iz utrjenih, tlakovanih in drugih površin v javno kanalizacijo.

Čiščenje odpadnih voda

Odplake je potrebno čistiti na kraju nastanka, bodisi v greznici, kanalizaciji ali v čistilnih sistemih. V kolikor vaše gospodinjstvo, podjetje ali industrijski obrat nima male čistilne naprave oziroma niste priključeni na kanalizacijski sistem, je pomembno, da poskrbite za čiščenje odpadnih voda pravočasno in redno. Samostojno ne smete čistiti ali odvajati odpadne vode v naravo, temveč morate za to nalogo poklicati ustrezno podjetje, ki se ukvarja s čiščenjem greznic.

Postopki čiščenja odpadnih voda

Čiščenje odpadnih voda poteka na različne načine. Postopki se razlikujejo glede na samo sestavo odpadnih voda. Vsa kanalizacijska voda se, preden se spusti v vodotoke tudi očisti na biološki čistilni napravi. Čiščenje poteka v dveh stopnjah. Prva stopnja čiščenja je mehansko čiščenje in odstranjevanje trdnih odpadkov s precejevalniki ali filtri. V naslednji stopnji poteka biološko čiščenje in razgrajevanje organskih snovi. Po končanem čiščenju se prečiščeno vodo izpusti v reko ali drugam v naravo.