Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Dermatolog je pravi specialist, ko imate težave s kožo

Za nego svoje kože v veliki meri najraje skrbite sami. Če se zdravo prehranjujete, v dobri meri gibljete in uporabljate naravne negovalne pripravke za nego kože, potem ste za svojo kožo naredili zelo veliko. A včasih lahko nastopijo težave, ki jih sami ne znate rešiti, še posebno, ko na koži opazite spreminjajoča se znamenja. V takšnih primerih je dermatolog najprimernejša oseba, ki jo boste obiskali in se z njim posvetovali.

Dermatologijo se opredeljuje kot posebno vejo medicine, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem bolezni kože in kožnih priveskov, dlak, nohtov in žlez znojnic, lojnic ter dišavnic. Dermatolog torej lahko diagnosticira preko 3000 različnih bolezni, ki so kakorkoli povezane s kožo in spremembami vezanimi na ta največji organ v telesu.

Kdaj obiskati dermatologa?

Obisk zdravnikov specialistov nikomur ne diši. A včasih si naredimo več škode kot koristi, ko ugotavljamo, kateri pripravek je najbolj učinkovit za našo kožo. Pravijo, da je koža ogledalo našega zdravja, zato ne odlašajte in naj bo dermatolog prva oseba, ki jo boste obiskali, ko boste opazili spremembe na koži, lasišču, nohtih, na sluznici, spolovilu in okoli zadnjika.

Zaskrbljujoča so na koži lahko spreminjajoča se znamenja, zato je potrebno ugotoviti, ali gre morda za nevarno spremembo, kot je kožni rak. Dermatolog opravi specialistični dermatološki pregled. S pomočjo dermatoskopa pregleda vsa kožna znamenja in na osnovi tega poda nadaljnje zdravljenje, če je to sploh potrebno.

Dermatolog odstrani tudi moteče spremembe na koži

Ni ga junaka, da bi imel kožo brez kakršnih koli znamenj. Nekateri pa imate takšnih sprememb veliko, lise, bradavice in izrastke.

Če vas takšne spremembe zelo motijo ali kvarijo vaš videz, vam pri tem lahko pomaga dermatolog. Po začetnem pregledu vam bo svetoval in priporočil željen poseg  oz. odstranitev.

Suha koža je pogosta težava

V dermatoloških ambulantah ne zdravijo le različnih vrst dermatitisov, ampak vanje zavijte tudi, če imate težave z aknami, kožnimi tumorji, luskavico in glivično, virusno ter bakterijsko okužbo kože. Dermatolog vam na rednih pregledih stalno spremlja spremembe in svetuje, kako pri posameznih težavah ravnati.

Zelo pogosta težava s katero se sreča kopica ljudi, predvsem v jesenskem in spomladanskem času, je suha koža. Najpogostejši vzrok je izpostavljenost okolju z nizko zračno vlago. V tem času se tudi večino časa zadržujemo v prostorih s centralnim ogrevanjem ali pa smo izpostavljeni mrazu in vetru. A suha koža je lahko tudi znak številnih kožnih obolenj. Če to drži bo zagotovo najbolje vedel dermatolog.