Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Dezinfekcijska sredstva zagotavljajo zaščito proti okužbam in kontaminacijam

Ta sredstva so namenjena za higieno, razkuževanje in nego na celotnem področju medicine, prehrambene industrije in veterine. Dezinfekcija pomeni uporaba kemičnega postopka ali snovi, ki odpravlja skoraj vse priznane patogene mikroorganizme. Vendar ni nujno, da odpravi vse mikrobne oblike kot so bakterije in endospore. Medicinske naprave, ki zahtevajo sterilizacijo ali pa razkuževanje, je potrebno temeljito očistiti pred postopkom.

Na splošno velja pravilo, da se zahteva večkratna uporaba medicinskih pripomočkov in naprav za nego bolnika sterilizacijo. Mikrobi lahko zaradi prizadete zaščitne funkcije in razpokane kože penetrirajo v telo in povzročijo različne infekcije. Izvor infekcij pri človeku je lahko tudi medicina, ki je kontaminirana z patogenimi mikrobi. Bazične zahteve za dezinfekcijska sredstva namenjene za inštrumente, širokemu spektru delovanja, dezinfekcijski učinkovitosti in dobrim čistilnim lastnostim. Pod dezinfekcijska sredstva spadajo tudi čistilne naprave. Namen dezinfekcije pri čistilnih napravah je čiščenje odpadne vode, zaradi česar se bistveno zmanjša število mikroorganizmov v vodi, ki se po čiščenju odvaja nazaj v okolje. Kako učinkovita bo dezinfekcija je odvisno od kakovosti vode, ki se obdeluje, pri čemer je odvisno katera vrsta razkuževanja se uporablja, kakšen je odmerek razkužila in druge okoljske spremenljivke. Najpogostejša oblika dezinfekcije vode je še vedno kloniranje. To je zaradi nizkih stroškov in zgodovinsko gledano, dolgoročne učinkovitosti. Ena slabost kloniranja je, da lahko povzroči kloniranje organske spojine, ki so lahko škodljive za okolje. UV sevanje je še ena metoda dezinfekcije, vendar pa povzroči genetsko škodo, zaradi česar so bakterije, virusi in drugi povzročitelji bolezni, možni razmnoževanja. Vendar pa poleg tega UV svetloba postaja najbolj uporabljeno sredstvo za razkuževanje.

dezinfekcijsko-sredstvo