Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Gradnja z lesom

Gradnja z lesom je zelo priljubljena in odpira številne možnosti, morda pa prav zato včasih predstavlja tudi nekaj težav pri izbiri pravih rešitev in pri izvedbi zamišljenih projektov. Nenazadnje imamo na voljo zelo bogato zbirko lesenih polizdelkov, lesene konstrukcije pa lahko oblikujemo povsem po meri. Pomembno je, da že pred začetkom konkretnega načrtovanja vemo, kaj želimo zgraditi in kako.

Izbira materiala

Med materiali za gradnjo z lesom je vsekakor med najbolj priljubljenimi lepljen les, prodaja tega namreč pokriva želje in potrebe mnogih domačih mojstrov in profesionalnih gradbenikov. Tako obdelan les ima številne pozitivne lastnosti, zaradi katerih je kot nalašč za uporabo v gradnji. Poleg tega se lepljen les prodaja po bistveno ugodnejši ceni v primerjavi z masivnim lesom ali povsem naravnimi bruni, kar je gotovo v mnogih primerih še dodaten plus.

Ni pa nujno, da bomo v vsakem primeru najboljša izbira lepljen les, prodaja se še cela vrsta drugih vrst materiala, ki pridejo mogoče v poštev. Pri gradnji brunaric bomo morda izbrali naravna bruna, pogosto pridejo v poštev masivni leseni elementi, včasih pa uporabimo kar zanimive naravne kose lesa.

Možnosti gradnje

Pri gradnji z lesom imamo več možnosti, odvisno seveda od tega, kaj gradimo. Priljubljena možnost so skeletne hiše, ki omogočajo hitro in učinkovito gradnjo stanovanjskega objekta. Skeletne hiše se ponašajo predvsem z enostavno gradnjo, ki v primerjavi s klasičnim zidanjem ne zahteva toliko časa, dela in denarja. Pri tem tudi ni nujno, da gre izključno za gradnjo z lesom – možne so kombinacije z drugimi materiali, ki naredijo skeletne hiše v mnogih primerih še boljšo izbiro.

Lahko pa se lotimo gradnje kar z masivnim lesom in sproti postavljamo celotno konstrukcijo. Tako na primer izdelamo brunarice in podobne objekte, tudi razne manjše konstrukcije. Če uporabimo še druge materiale, pa imamo na voljo še nekaj dodatnih možnosti pri gradnji.