Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Kako delujejo klimatske naprave in kakšne vrste poznamo

Neprezračen prostor ima negativen vpliv na osebo. To velja še posebno v mestnih jedrih, kjer je kakovost zraka slaba in lahko doseže visoko stopnjo onesnaženja. To pride do vrhunca v vročih poletnih dneh in v zimskih mesecih, ko se zračenje prostora odsvetuje. Poleg prezračevanja pa mora imeti zrak tudi pravo temperaturo, ki ne sme biti prenizka ali previsoka. Tukaj pa pridejo v poštev klimatske naprave. Te naprave imajo naslednje funkcije: ogrevanje in ohlajevanje prostorov, zračenje prostorov, vzdrževanje primerne vlage, osveževanje zraka in filtriranje zraka. Delovanje klimatski naprav je precej enostavno, saj izsesa topel zrak v prostoru in ga usmeri na prosto. Na ta način ohlajamo notranji prostor in ogrevamo zunanji prostor. Hladilno sredstvo s pomočjo toplote spreminja svoje agregatno stanje, ga spremeni v plinasto in ga usmeri nazaj proti zunanji enoti. S pomočjo ventilatorja pa v notranjost notranje enoto preide hladen zrak, ki pa je ohlajen s pomočjo hladilnega sredstva. Poznamo naslednje vrste klimatskih naprav:

  • Prenosne klimatske naprave

Te naprave so zelo priročne takrat, ko zunanje klimatske naprave ni mogoče namestiti. Ker je naprava prenosna, jo lahko premikamo po zaželeni prostorih glede na potrebo.

  • Okenske klimatske naprave

Ta naprava uporablja za hlajenje kondenzatorja zunanji zrak. Tukaj je treba skozi zid izbrati dve odprtini premera 160mm in tukaj pride v poštev »Split sistem«. Trenutno je ta vrsta najbolj uporabljena vrsta klimatskih naprav. Tukaj gre za zaprt sistem, ki je narejen iz notranje in zunanje enote. Ekonomičnost je pri njemu zelo dobra, ter omogoča visok razpon moči in dodatkov.

klimatske-naprave