Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Kako se Bitcoin razlikuje od klasičnega denarja?

Pa poglejmo. Včasih so denarne valute temeljile na zlatu, srebru in drugih dragih kovinah, ki danes nimajo več realnega kritja, saj je sama uporaba teh sistemov že zastarela. Od tukaj tudi izvira “zlati standard”, ki je čez čas tudi izgubil svoj pomen. V prvi fazi je stabilnost klasičnih valut odvisna od političnih dejavnikov, ki so zaradi lobijev in devalvacij pogosto nestabilni.

Bitcoin tu, bitcoin tam… Težko je preživeti en sam dan, brez da slišimo te besede po radiu ali televiziji. Ampak, ali dejansko veste zakaj je Bitcoin tako poznan in v čem je njegova prava vrednost?

Idejni vodja (oziroma vodje) s psevdonimom Satoshi Nakamoto je zapisal, da Bitcoin stoji za sledeče:

  • Bitcoin omogoča prenos denarne moči iz držav in državnih bank k ljudjem. Bitcoin transakcije se izvajajo decentralizirano, tako da nihče ne more dejansko manipluirati številk in prenosov.
  • Za bitcoinom ni vladne oganizacije, ampak globalna skupnost, katera izvaja “rudarjenje” bitcoinov. Rudarjenje pomeni, da posamezniki po svetu potrjujejo in šifrirajo prenose denarja med kupcem in prodajalcem z uporabo varnih ključev.
  • Za nadzor sistema skrbi javnost sama, torej en sam posameznik nima nadzora in vpliva nad celoto.
  • Iz sistema ni nekega odliva vrednosti oziroma devalvacije.
  • Prav tako Bitcoin ne dopusti nezakonitih malverzacij – kar je pri tradicionalnih valutah mogoče, ker na njih vplivajo politka in zakonodaja.
  • Ni stroškov prenosa za sam prenos Bitcoina. Tudi če se odločite za prenos vaših Bitcoin kovancev iz Slovenije v London, ne bo stroškov prenosa. Sama transakcija se izvede brez posrednika in v trenutku.
  • Lastništvo in vse pretekle transakicije so digitalno podpisane z nerešljivim ključom, katere je nemogoče dešifrirati.
  • Vse Bitcoin transakcije so javno potrjene in zabeležene, prav tako je vidna cena, po kateri se Bitcoini v vsakem trenutku prodajajo in kupujejo. Prav tako se bi beležile morebitne kraje, ki bi bile vidne vsem.
  • Bitcoin temelji na zaupanju, da je za varno, zato digitalno ponarejanje Bitcoinov ni mogoče.

 

V čem pa se še razlikuje od tradicionalnih FIAT valut?

Bitcoina ni izdala določena banka ali država – gre za digitalno oziroma kripto valuto, ki je globalno sprejeta za prenos kapitala, plačevanje storitev in dobrin ter investiranje. Za kripto valute obstaja kripto trg, na katerem vsak dan trguje na milijone ljudi. Več kot je uporabnikov kripto valut, večja je njihova vrednost in bolj so te valute stabilne.

Bi radi izvedeli več o kripto valutah in kupili svoje prve Bitcoine? Na strani Kriptomat.io lahko hitro, varno in enostavno kupite kripto valute v slovenskem jeziku in s slovensko podporo.