Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Kdo skrbi za vodenje kakovosti v podjetju?

Vsako podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo izdelkov ali opravljanjem storitev, mora imeti dober nadzor nad kakovostjo svoje ponudbe. Ni nujno, da so to kakšni specifični postopki ali konkretne naloge, vsekakor pa je treba vsaj z enim očesom preverjati rezultate dela in zagotavljati, da so ti vedno ustrezni glede na potrebe in pričakovanja končnih kupcev oziroma strank. Tako je za vodenje kakovosti v podjetju zadolžen praktično vsak, ki ima svojo vlogo v proizvodnih procesih, običajno pa predvsem v večjih podjetjih za ta opravila namenimo tudi posebej usposobljen kader.

Hitro se namreč izkaže, da je pametno kakovost zagotavljati z rednim preverjanjem delovnih procesov, surovin, kadra in drugih faktorjev, ki odločajo o končnem rezultatu. Vodenje kakovosti vključuje tudi certificiranje, testiranje in podobne naloge, ki jih nikakor ne smemo zanemarjati. Pogosto so te naloge zakonsko zahtevane. Da bi lahko ohranili dober nadzor nad vsemi obveznostmi s tega področja, se poleg usposobljenega kadra poslužujemo tudi naprednih računalniških orodij.

Vodenje kakovosti s poslovnimi računalniškimi sistemi

Nekateri poslovni sistemi se zelo dobro obnesejo, če jih uporabljamo za vodenje kakovosti v podjetju. To je značilno predvsem za večje celovite sisteme, ki so namenjeni uporabi v zahtevnejših podjetjih. Za takšne namene se poslužujemo naprednih orodij, ki jih recimo ponuja 360ecm s sistemom M-Files. V takšne sisteme so vključene tudi funkcionalnosti, ki nam pomagajo pri vodenju kakovosti.

Predvsem je možno mnoge postopke in obveznosti v veliki meri avtomatizirati. Računalniški program lahko sam sledi vsem pomembnim datumom in nalogam pri zagotavljanju kakovosti, sploh če moramo pozorno slediti zahtevam za certificiranje in obveznim rokom za testiranje. Možno je samodejno pridobivati tudi rezultate takšnih nalog.

Alternative za računalniško vodenje kakovosti

Vodenje kakovosti je s sodobnimi poslovnimi sistemi močno poenostavljeno. Še vedno pa je pametno imeti kader, ki vse še dodatno preverja, da lahko zagotovimo povsem brezhibne izdelke in storitve.