Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Komplet opreme za prijeten spanec

Čeprav lahko spimo kjerkoli in kadarkoli, če smo res utrujeni in izmučeni, je za zdrav in prijeten spanec najboljša lokacija gotovo postelja. Lahko se namreč prijetno zavijemo v tople odeje in uživamo na udobnem ležišču, ki zagotavlja tudi zdrav in kakovosten spanec. Mora pa biti postelja za to odlično opremljena, saj se lahko hitro zgodi, da bomo imeli s spanjem težave, če ne izberemo pravih rjuh in odej, pa tudi drugi kosi so ključnega pomena.

Vzglavnik

Med najpomembnejšimi kosi je gotovo vzglavnik. To je lahko navadna blazina, še bolje pa je, da se izbiri pozorno posvetimo in izberemo pravi vzglavnik za svoj okus. Ni kar vsaka blazina primerna za ta namen, prav tako ne moremo vsakomur priporočiti istega vzglavnika. Veliko je odvisno od osebnega okusa in specifičnih potreb pri spanju – nekateri radi spijo na višjem vzglavniku, drugi ga skorajda ne potrebujejo. Seveda je možno povsem udobno spati tudi brez vzglavnika, čeprav je vsaj osnovna blazina še kako priporočljiva tudi z vidika zdravja. Podpira namreč hrbtenico in vrat, tako telo razbremeni in omogoča sproščen spanec ter pravilno držo.

Posteljnina

Na postelji uporabljamo več kosov posteljnine, ki jih običajno dobimo kar v kompletu. Pomembno je v prvi vrsti to, da izberemo prave dimenzije. Najboljša je za običajne enojne postelje posteljnina 140×200, ki velja za nekakšen standard in že pokriva vse potrebe uporabnikov običajnih postelj. Posteljnina 140×200 ustreza standardom enojnih postelj, pravzaprav ležišč, ki merijo 90×200 cm, s tem pa ponuja idealno opremo za spanje na takšnih posteljah. Za večje postelje posteljnina 140×200 seveda ne pride v poštev, najti bo treba večje dimenzije glede na velikost ležišča.

Pomembno je še to, da komplet posteljnine vključuje vse nujne kose – prevleko za ležišče, rjuho, prevleko za vzglavnik in odejo, morda pa še kaj. Poleg tega je smiselno izbrati kakovostno posteljnino in prijetne materiale.