Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Medosebni odnosi na delovnem mestu

Vas sodelavci v službi spravijo kdaj na rob živčnega zloma? Ali vas moti, kadar govorijo na glas, da zaradi tega ne morete zbrano delati? Ne prenesete, da se sodelavci na ves glas važijo z delovnimi dosežki? Ali pa vam para živce sosed, ki se vede tako, kot da vas v pisarni sploh ni? Zagotovo še zdaleč niste edini na svetu, ki se vsak dan srečuje s takšnimi problemi. Na podlagi pisem bralcev je nekaj najpogostejših primerov nezdravih medčloveških odnosov na delovnem mestu zbrala Annie Fisher, komentatorka časopisa Fortune.

Zelo problematični, kakor na podlagi pisem bralcev ugotavlja Annie Fisher, so lahko odnosi med šefom in zaposlenimi. Neki bralec je tako potožil, da njegov šef med delovnim sestankom ves čas s hitrim in enakomernim ritmom udarja po mizi. »To lahko traja tudi uro, dokler ne pomislim, da bom znorel.« Čeprav je, v isti sapi zagotavlja bralec, šef zelo dober človek, izkazal pa se je tudi kot izredno dober mentor v podjetju.

Največja težava, kot je mogoče razbrati iz pisem, se nanaša na govorjenje. Nekateri nadrejeni se nikdar ne pogovarjajo s podrejenimi, drugi pa ravno nasprotno, govorijo preveč, ugotavlja Fisherjeva. »Že 28 let delam za moškega, ki kar ne more nehati govoriti. Na žalost si deliva pisarno, pri čemer on cel dan vodi monologe (denimo: ‘Včeraj sem na zavarovalnici uredil vse za avto’ ali ‘Moja hčera je včeraj v šoli dobila nagrado’ …) ali pa išče odgovore na vprašanja (na primer ‘Kaj misliš, koliko stane ta stol?’). Pomagajte,« je zaprosil bralec.

In kako pomagati? Receptov je veliko, meni Annie Fisher. Najboljša pot je, da človeka prosite, naj neha delati, kar vas moti, ali pa umolknite in se naučite ignorirati takšne stvari. Če vam šef para živce s kemičnim svinčnikom, zakaj ga ne bi prosili, naj vam ga posodi, in mu ga vrnite ob koncu sestanka, predlaga komentatorka Fortune. Ali kadar vas sodelavec prihodnjič prekine med delom in vam natrosi vse dosežke prejšnjega dne, spustite delo iz rok, ga poglejte v oči in mu mirno povejte: »Vi ste šef in vi izbirate. Želite, da neham delati in se pogovarjam z vami ali da svoje delo pravočasno končam,« predlaga Barbara Hannah, svetovalka za oblikovanje kariere v ameriški zvezni državi Atlanti.

Težave v medosebnih odnosih na delovnem mestu so tudi drugje. Tipičen primer, kot ugotavlja Fisherjeva, je timsko delo. To je samo po sebi zelo koristno in smiselno, vendar pa je žal tudi razlog za frustracije posameznikov v skupini. Skoraj vedno se denimo pojavi vprašanje, kateri član skupine bo imel od timskega dela največ koristi. Mučijo pa vas lahko tudi drugačna vprašanja. Vedno se na primer v skupini najde kdo, ki se sprašuje, kako pomagati sodelavcu s svojim znanjem, da s tem ne bo ogrozil lastne konkurenčnosti.