Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Moški tekmujejo, ženske se odločajo

Raziskovalci so našli dokaze, da so pri iskanju partnerja ženske tiste, ki imajo zadnjo besedo. Kot pravijo, je šibkejši spol pri izbiri življenjskih sopotnikov veliko bolj realen pa tudi bistveno bolj izbirčen. Medtem ko moške zaslepita predvsem lepota in privlačnost, so ženskam pogosteje pomembne druge vrline, denimo zanesljivost in socialni položaj.

Raziskovalci iz Berlina, Londona in Edinburga so anketirali in opazovali 20 žensk in 26 moških, ki so se srečali na “hitrih zmenkih”. Tovrstna spoznavna srečanja ponavadi organizirajo partnerske agencije in trajajo vsega nekaj minut. Po kratkem pogovoru sta se morala moški in ženska odločiti, ali želita potencialnega partnerja še kdaj videti, pred srečanjem pa sta izpolnila tudi vprašalnik o svojih kriterijih za izbiro.

Na vprašalnike so moški in ženske odgovarjali podobno: vsi so kot zelo pomembna dejavnika navajali značaj in osebnost potencialnega partnerja. Po besedah Larsa Zoosk, psihologa s Humboldtove univerze v Berlinu, pa se je kaj hitro pokazalo, da so moški partnerke med prvim srečanjem večinoma ocenjevali po privlačnosti, ženske pa so si poskušale ustvariti splošni vtis.

Novost pri “poskusu” je ta, da so samske ljudi prvič opazovali med realnimi zmenki in ne v insceniranih situacijah v laboratorijih. Poleg tega so jih doslej večinoma le vprašali, kaj je zanje pri izbiri partnerja pomembno, in izjav v realnih situacijah niso preverjali.

Po besedah Penkeja je raziskava potrdila evolucijsko in biološko tezo o izbiri partnerja: “Ženske pri izbiri partnerja tvegajo več. Moški jo lahko po noči med rjuhami mirno pobriše, ženska pa tvega nosečnost.” Zato so ženske že od vsega začetka bolj izbirčne in potencialnega partnerja – pogosto nezavedno – preverjajo tudi s stališča, ali je primeren, da bi z njim ustvarile družino. Pri moških, nasprotno, prevladuje učinek atraktivnosti.

Da imajo ženske pri izbiri partnerja odločilno besedo, je v 19. stoletju domneval že Charles Darwin. Moški tekmujejo, ženske se odločajo, je nekoč zapisal. “Vendar se takratna družba s to predstavo enostavno ni mogla sprijazniti,” meni Penke. Znanost je od takrat zelo napredovala.

Kljub ugotovitvam pa Penke novim znanstvenim rezultatom noče pripisati prevelikega pomena. “Preučili smo predvsem zmenke in ne partnerskega odnosa,” poudarja. Na zmenku kvečjemu pade odločitev, ali se bosta osebi ponovno srečali. “Privlačne ženske imajo pri tem zagotovo večjo izbiro. Ali bodo imele pri izbiri srečo in bodo zadovoljne, ostaja nejasno,” zaključuje psiholog.