Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Najcenejše ogrevanje

Praktično vsi sistemi ogrevanja obljubljajo cenovno ugodno delovanje na dolgi rok in odlično učinkovitost. A najcenejši je lahko le en. Konkurence ne manjka in upoštevamo lahko različne dejavnike, ki vplivajo na ceno, v vsakem primeru pa se pri pregledu stroškov izkažeta predvsem dve opciji: toplotne črpalke in IR paneli. Najcenejše ogrevanje pa bo nadalje nekoliko odvisno od okoliščin.

IR ogrevanje

Infra panel je učinkovit grelni element, ki je na voljo po skorajda zanemarljivi ceni, če upoštevamo življenjsko dobo vsaj 30 let. Že to je razlog, da si tak način ogrevanja zasluži uvrstitve med najcenejše. Z vidika začetne investicije predstavljajo IR paneli najcenejše možno ogrevanje, predvsem za manjše prostore, ki jih je možno ogrevati kar z enim panelom.

Tudi na dolgi rok bi lahko zagotovili IR paneli najcenejše ogrevanje. Električna energija je namreč cenovno zelo ugodna, vsak infra panel pa je nadvse učinkovit pri svojem delu in praktično nima izgub.

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke morajo sprva priznati prevlado IR ogrevanju, saj pri nakupu in vgradnji opreme primerjava preprosto ni smiselna – toplotne črpalke zahtevajo preko deset tisoč evrov, pogosto je končni znesek za nakup in vgradnjo celotnega sistema veliko bližje dvajset tisoč evrov ali več. Infra panel je v primerjavi s temi številkami smešno poceni, saj lahko celo stanovanje opremimo s paneli že za tisoč evrov.

So pa toplotne črpalke na dolgi rok morda celo ugodnejše od IR ogrevanja. Veliko je odvisno od točnih okoliščin, a skozi desetletja uporabe se verjetno izkaže, da toplotne črpalke vseeno pridobijo nekaj prednosti, so pa razlike v vsakem primeru majhne.