Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Obvezno zdravstveno zavarovanje za vse državljane Republike Slovenije

Obvezno zdravstveno zavarovanje izvaja po zakonu in načelih socialne pravičnosti in solidarnosti. Osnovno zdravstveno zavarovanje omogoča osebam koriščenje zdravstvenih storitev, zdravil, denarnih nadomestil in zdravstvenih pripomočkov. Pravico imajo tudi, če niso zaposleni saj imajo tako urejeno oziroma krito nadomestilo plače med zadržanostjo od dela ter povračilo potnih stroškov, ki se navezujejo na uveljavljanje pravic do zdravstvenih storitev.

Obvezno zdravstveno zavarovanje oziroma znano tudi pod drugim imenom osnovno zdravstveno zavarovanje je nujno za vsakega državljana Republike Slovenije.

Kje urediti obvezno zdravstveno zavarovanje?

Obvezno zdravstveno zavarovanje uredite na najbližji izpostavi ZZZS-ja z obrazcom M1. Tako lahko zavarujete tudi svoje družinske člane. Družinski člani, ki so zavarovani po vas niso zavezanci za prispevek. Urejenost vašega osnovnega zdravstvenega zavarovanja lahko preverite na spletni strani ali pa preko mobilnega telefona. Za oba načina boste potrebovali številko, ki se nahaja sprednji strani vaše zdravstvene kartice.

Po zakonu je obvezno, da ima vsak državljan Republike Slovenije urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, saj je to tudi del osnovnih človekovih pravic, ki pa nikakor ne smejo biti kršene pod nobenim pogojem.

Kdaj, kako in kje se lahko pridobi zdravstvena kartica

Pri ureditvi obveznega oziroma osnovnega zdravstvenega zavarovanja posameznik na dom prejme zdravstveno kartico na kateri so njegovi osebni podatki, da se z njo lahko identificira in koristi zdravniške storitve. Poleg tega lahko z zdravstveno kartico odidejo v lekarno in tako vzdignejo dodeljena zdravila, ki jih je napisal osebni zdravnik. Včasih pa so pisali recepte. Ob morebitni izgubi zdravstvene kartice je potrebno o tem obvestiti najbližjo izpostavo ZZZS, saj boste tam morali urediti novo naročilo zdravstvene kartice. Pri naročilu nove zdravstvene kartice nastanejo stroški, vendar ti niso visoki. Gibljejo se med 2 in 3 evri. V tem času, ko je posameznik brez zdravstvene kartice prejme potrdilo o urejenem zdravstvenem zavarovanju, to potrdilo velja tri tedne saj v tem času zavarovanec na dom že prejme zdravstveno kartico. S tem potrdilom lahko posameznik koristi vse zdravniške ugodnosti, saj služi enako kot zdravstvena kartica.