Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Osnovno in napredno zdravljenje zoba

Težave z zobmi vsekakor sodijo med najbolj neprijetne zdravstvene težave, pa ne da je katerikoli zdravstveni problem prijeten. Prav zobobol se na primer uvršča med najbolj boleče preglavice, poleg tega ne gre za trivialno bolečino, temveč za potencialno zelo resno stanje, ki lahko ogroža celo življenje. Pomembno je torej poskrbeti za pravočasno in učinkovito zdravljenje, že prej pa seveda za kar se da dobro preventivo.

Osnovno zdravljenje

Osnovno zdravljenje se začne že s preventivo, ustrezno prehrano in pravilnim umivanjem zob, nato pa z rednimi pregledi pri zobozdravniku in preventivno rutino. Tako bodo težave odkrite takoj, ko se pojavijo, zdravljenje zoba pa je prav v tem primeru najbolj učinkovito. Večinoma ne bo šlo za kakšne posebne posege, le nekaj vrtanja in čiščenja ter namestitev ustreznih zdravil. Zdravljenje zoba vključuje tudi plombe in podobna sredstva, večinoma pa je vse brezplačno oziroma vključeno v osnovno zdravstveno zavarovanje.

Napredno zdravljenje

Morda pa se zahtevajo napredni posegi. Druge možnosti v nekaterih primerih preprosto ni – v primeru izgube zob so smiselna rešitev implantatiali drugi protetični izdelki. Takšni posegi se vsekakor uvrščajo med naprednejše, čeprav so sodobni implantati zelo enostavni za vgradnjo in v optimalnih pogojih ne zahtevajo niti rezanja, vrtanja ali brušenja.

Seveda pa implantati niso vse, kar spada v napredno zdravljenje. Na tem področju je vse odvisno od posameznega primera, zdravljenje pa se načrtuje na podlagi specifičnih potreb in zahtev. Pogosto se vključi še storitve drugih strokovnjakov, na primer ortodontov in zobnih kirurgov. Spet pa velja, da so zdravljenja precej učinkovita in rezultati običajno dobri.