Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Otroški gugalniki

Otroški gugalnik je nastal po raziskavah, da guganje inzibanje otroka pomirja ter uspava.

Strokovnjaki so že pred leti opravili raziskavo s katero so želeli ugotoviti, kaj vpliva na našo spanje in kako se odzivamo na guganje in zibanje, raziskava je pokazala, da ljudem guganje in zabianje ugaja, in da hitro zapsijo, hkrati pa se zbudijo spočiti. Iz tega izhaja tudi spoznanje, da so različna podjetja izdelala gigalnike, ki otroka zazivajo v spanec.

Otroški gugalniki otroka ves čas zibajo in teresejo, njihovo delovanje je v veliki keri električno in uporabniki menijo, da njihovi otroci dosti hitreje zaspijo, slednje so potrdili tudi znanstveniki, ki trdijo, dazibanje sinhronizira možgane za spanje, pri čemer pomaga, da lahko hitreje zaspimo naš spanec pa je daljši in neprekinjen. Guganje pa naj bi po mnenju strokovnjakov imelo tudi posebne terapevtske lastnosti, rea pa je, da slednje področje ni tako dobro pokrito z raziskavami. So pa dokazali, da se po zibanju dojenčki nehajo jokati in da bi naj ob guganju imeli tudi manj bolečin oziroma krčev, a slednje še ni povsem potrjeno.

Da je resnično nekaj na zibanju in guganju nam pove že dejstvo, da so le kakšnih 400 let pred našim štetjem uporabljali gugalni knjički, ki so bile otroške igrače in s pomočjo katerih so pomirjali otroke. Tudi v času našega odraščanja so se pojavljali končki, na katerih smo se lahko gugali in smo nanj sedli zmeraj, kadar smo bili žalostni ali otožni. Gugalni konjički, ki jih poznamo danes, pa so se pojavili šele okoli 17. stoletja in se še danes uporabljajo. Vse te stvari nam dejansko dokazujejo, da je guganje v času spanja vsekakor zelo zaželeno. Gugalniki pa so pripomočki, ki olajšajo delo staršem, ki bi morali uspavati otroka. Večina gugalnikov oddaja tudi različne zvoke in uspavanke in tako omogoča, da otrok hitro in mirno zaspi. Tržišče je dobesedno močno nasičeno z raznimi gugalniki, nekateri so električni, spet drugi niso na elektriko, vendar jih gugate vi, a prav vsi se zelo dobro prodajajo.

Otroci jih lepo sprejmejo in proizvajalci pravijo, da so otroški gugalniki zagotovo izdelek, katerega bi moral imeti vsak starš. Je pa res, da nekateri starši tožijo, da njihovi otroci gugalnika ne želijo uporablajti oziroma se mu upirajo in jih je mogoče uspavati samo v naročju. Rečemo lahko le to, da se otroci med seboj razlikujejo in da preden ne poskusimo, nikakor ne moremo vedeti, kako bo otrok sprejel neki izdelek in ali bo z njim zadovoljen. Nekateri bodo morebiti navdušeni, spet drugi ne. Nikakor pa ne smemo siliti otroka, da sprejme nekaj kar mu ni všeč. V kolikor ste kupili gugalnik in ga otrok ne želi uporablajti, ga lahko prodate dalje, predvsem če imate zanj še račun in vse potrebne papirje. Verjemite, da se bo izdelek kaj hitro prodal, predvsem če boste nekoliko spustili ceno. V otroškem gugalniku pa lahko gugate otroka tudi v času njegove igre, saj imajo nekateri gugalniki tudi igrače in se lahko otrok igra, igrače pa krožijo nad njim.

Otroški gugalniki so se uporabljali že pred našim štetjem in so bili zelo dobro sprejeti.