Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Pri izbiri sup deske, ne smemo pozabiti na izbiro pravega vesla

Pri izbiri sup deske je pomembna oblika, trdnost in volumen sup deske. Poleg teh treh faktorjev moramo upoštevati tudi tehnologijo izdelave sup deske, saj prav ta določa tudi vzdržljivost, prepustnost in prenosljivost deske.

Lastnosti sup desk

Lastnosti sup desk so najbolj odvisne od tehnologije, uporabljenih materialov in oblike sup deske. Glede na tehnologijo izdelave ločimo, od nižje do bolj kavlitetnih načinov izdelave, enoplastne sup deske, ojačane enoplastne sup deske, dvoplastne sup deske, fusion sup deske in MSL fusion sup deske.

Kvaliteta sredice je zelo pomembna, saj v kombinaciji s tehnologijo določa, kako dobro je mogoče desko napihniti. Tabela napihljivosti zgleda nekako tako, sup deske nižje kvalitete se bodo napihnile med 12 in 15psi, tiste srednje kavlitete med 15 in 18 psi, ter sup deske dobre kvalitete med 18 do 25 psi.

Glede na obliko in namen sup deske delimo v 5 kategorij: vsestranske sup deske (družinski in začetniški supi), potovalne sup deske (namenjene premagovanju večjih razdalj), tekmovalne sup deske (hitrejše sup deske, lahko so namenjene tudi zgolj rekreaciji), surfarske sup deske (za supanje na valovih) in sup deske za brzice.

Vesla za sup

Ko izbiramo veslo za sup, se moramo zavedati, da je veslo pomemben element našega sup doživetja. Veslo namreč ves čas držimo v rokah, zato je pomembno, da je lahko, da čim manj obremenjuje roke in ramenski obroč, saj bomo le tako lahko veslali z užitkom in tudi dlje. Poznamo tri tipe sup vesel, 1-delno fiksno veslo, 2-delno nastavljivo veslo in 3-delno potovalno veslo.

Podobno kakor sup deske, se tudi vesla za sup, razlikujejo po materialu in načinu izdelave. Teža vesla je odvisna od izbranega materiala, tako se bolj nagibamo k steklenim veslom in karbonu, manj pa k aluminijastim veslom, ki so najtežja in hitreje potonejo. Pomembna je tudi oblika vesla, natančneje oblika in velikost lista, držala in ročaja. Pred nakum je dobro, da se pozanimamo o vseh pomembnih faktrojih posameznih sup desk in vesel za sup, da v uporabo dobimo za nas karseda najboljšo kombinacijo.