Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Samskost pri tridesetih modna muha

Sobota zvečer. V prestolnici poteka rock koncert, ki se ga udeležim skupaj s prijateljico, s katero sva skupaj gulili klopi na fakulteti. Ne mine ura, ko pričnejo druga za drugo kapljati nekdanje sošolke. Naštejem jih ducat in med pogovorom se izkaže, da so vse samske.

Ne bi verjela, če ne bi doživela. Le kaj čudnega se dogaja v današnji družbi? Mar je samska ženska in na drugi strani samski moški zgolj slučaj, modna muha življenjskega stila, ki ga je tako rada promovirala priljubljena nanizanka Seks v mestu? Ali pa je biti samski družbeni problem, ki postaja vse bolj pereč?

Marina je pri svojih tridesetih letih že desetletje večino časa bolj ali manj samska. Sicer ji je življenjsko pot prekrižalo nekaj moških, vendar so bile posledice druženja bodisi nekajmesečne avanture bodisi se je že na začetku zalomilo. Sedaj ko je uspešna ekonomistka, se sprašuje, ali bo sploh še kdaj srečala Gospoda Tapravega.

Hitro prihajali, hitro odhajali

Izkušnje v zadnjem letu niso bile nič kaj obetavne. Zmenki so se izjalovili drug za drugim in nasprotni spol je iz njenega življenja tako hitro odhajal, kot je prihajal. Eden je redno kadil travo, drugi je rad globoko pogledal v kozarec, tretji se je pravkar ločil in se je nahajal v posttravmatskem obdobju, ko je iskal samo enonočne spolne užitke. Tovrstne navade pri moških Marine niso pritegnile. Z moškimi je popila največ tri kave in potem se je od njih poslovila. Raje je še naprej srečno samska kot pa nesrečna v zvezi. Zato iz svojega samskega stanu izkorišča najboljše, kar se da. Redno hodi na aerobiko Match, se dobiva s prijateljicami in prijatelji in klepeta v nedogled, saj je doma nihče ne čaka. Obiskuje kulturne prireditve, prebira knjige, dopust izkorišča za potovanja po eksotičnih deželah. “Skozi leta sem izoblikovala svoj način življenja, ki mi ustreza. Priznam, da nisem pripravljena sklepati kompromisov na sto in en način samo zato, da bi bila v zvezi. Marsikdo bi rekel, da sem egoistka. Mogoče. Ampak dejstvo je, da za zdaj uživam v življenju in se prepuščam njegovemu toku.”