Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Viličar za delo na terenu

Terenski viličar je izredno uporaben, če želimo težke tovore prevažati tudi po neutrjenih površinah. Moramo pa na te zahteve pomisliti že pravočasno, saj na nalogo ni pripravljen kar vsak viličar. Dobro moramo premisliti, kakšno opremo potrebujemo za takšne naloge. Nekateri viličarji imajo posebne gume, ki jim omogočajo premikanje po nepredvidljivem terenu, včasih pa pridejo v poštev le gosenice za mehke podlage. V vsakem primeru je treba izbrati napravo, ki je kar najbolje pripravljena na okolje, v katerem želimo delati.

Gume za viličarje so običajno prilagojene gladkim in utrjenim površinam, predvsem betonskim ploščam, ki jih imamo v skladiščih. Odlično se vozijo po zaščitenih površinah, pa tudi po kakšnih bolj grobih materialih. Niso pa povsem primerni za prevažanje tovora po neutrjenih površinah, tudi če so gume za viličarje pripravljene na mehkejše materiale. Že sam viličar je namreč precej težak, k temu pa moramo dodati še težo tovora. To so velike obremenitve, zaradi katerih so tla v skladišču dodatno utrjena, medtem ko na terenu tega ne moremo pričakovati. Čisto možno je, da bomo morali uporabiti prilagojen viličar, ki je posebej oblikovan za delo na mehkih in neutrjenih površinah.

Viličarji z gosenicami

Čeprav so lahko gume za viličarje zelo dobro pripravljene na različne površine, nam v zahtevnih razmerah najboljši učinek praviloma ponuja terenski viličar na gosenicah. Takšno podvozje namreč lepo razporeja obremenitve preko večje površine, tako da ni visokih točkovnih pritiskov preko posameznih koles. Tako opremljen terenski viličar se lahko brez skrbi zapelje tudi po kakšnih neugodnih površinah, saj so obremenitve bolje razporejene.

Takšni viličarji so izjemno uporabni v gradbeništvu, recimo pri gradnji cest ali objektov, seveda pa tudi pri mnogih drugih opravilih na terenu. Navsezadnje lahko pride terenski viličar prav tudi pri kakšnih domačih opravilih, če želimo recimo odstraniti kakšna podrta drevesa, velike skale in podobno.