Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>
VREDU X

Vsestranska uporaba umetnih materialov

Z razvojem nekaterih umetnih materialov je možna izdelava cele vrste izdelkov, ki si jih sicer ne bi mogli niti predstavljati. Vse bolj na takšnih materialih temelji gradbeništvo, da ne omenjamo avtomobilske in letalske industrije. Povsod najdemo izdelke, ki so sestavljeni iz umetnih materialov.

Pogosto so to termoplasti, ki prinašajo nekatere dobrodošle lastnosti za izdelavo vseh vrst izdelkov. To so materiali, ki spreminjajo svoje lastnosti glede na temperaturo – v praksi to večinoma pomeni, da jih pri višjih temperaturah lahko brez težav obdelujemo, medtem ko so pri običajnih temperaturah trdni in stabilni. Omenjene lastnosti so seveda velika prednost v sodobni industriji. Termoplasti predstavljajo osnovo vseh mogočih izdelkov, od igrač do ključnih elektronskih komponent ali medicinskih izdelkov. V vsakem primeru pa izstopa še ena prednost, namreč cena. Ti materiali so cenovno precej ugodni, pa tudi končni izdelki iz njih so navadno poceni. Ni jih težko oblikovati, pravzaprav so termoplasti kot nalašč za masovno proizvodnjo izdelkov po vnaprej pripravljenih kalupih.

V nekaterih primerih bodo prišli bolj do izraza drugi materiali. Teflon PTFE je na primer en izmed tistih, ki se uporablja v bolj zahtevnih situacijah. Je zelo nereaktiven in ima odlične kemične lastnosti. Zaradi tega se teflon PTFE uporablja za prevleko kuhinjske posode, a tudi za cevi in druge elemente, ki so izpostavljeni nevarnim kemikalijam. Ker ima zelo nizek koeficient trenja, se pogosto uporablja v mehaniki in na mnogih drugih področjih. Nenazadnje pa je teflon PTFE izredno pomemben material tudi pri izdelavi izdelkov za medicinski uporabo.